Tudom, hogy még tartozom a Piac harmadik részével, de most más foglalkoztat. Van ugye, ez a járvány, meg vannak szkeptikusok. Ezzel kapcsolatban próbálom rendszerezni a gondolataimat. Kicsit hosszabb leszek, mint szoktam, lesznek kisebb kitérők is.

A múlt héten olvastam egy mémet, ami szerint évtizedek óta van oltás az influenza ellen, mégis van influenza. Azt akarván ezzel mondani, hogy kár is oltatni magunkat, majd ha lesz oltás a COVID ellen, mert úgysem ér semmit. Kommentben csak röviden tudtam erre válaszolni, de most kifejteném hosszabban.

Igen, a kanyaró ellen is van évek óta oltás, mégis fel-fel lángolnak kanyarójárványok a világban. Pontosan az oltásellenes mozgalmak miatt. Ha a világon mindenütt kötelező lenne a kanyaró elleni oltás, még akár úgy is járhatnánk vele, mint a fekete himlővel.

És itt jön a képbe a tehén, latinul vacca. Ugyanis erről nevezték el a vakcinát. Történt pedig, hogy Edward Jenner 1796-ban, épp egy himlőjárvány alkalmával észre vette, hogy azok a tehenész lányok, akik az ugyanakkor terjedő tehénhimlőn átesett állatok váladékával érintkeztek, nem kapták el a fekete himlőt. Kísérletképpen beoltotta a családját tehénváladékkal. És láss csodát, nem betegedtek meg.

Széles körben az oltás a 20. század második felében terjedt el. Egészen pontosan 1967-ben kezdődött egy világméretű kampány azután, hogy az azt megelőző évben 10 millió ember fertőződött meg. Ennek az lett az eredménye, hogy napjainkra teljesen eltűnt a himlő, a mai gyerekeket már nem is oltják ellene. Tehát az oltásnak igenis van értelme.

Az influenzával konkrétan az a helyzet, hogy gyorsan mutálódik. Nekem nem az a bajom, hogy most maszkot kell hordani, és a koronavírussal fertőzötteknek 2 hétig otthon kell maradni, hanem az, hogy ezt nem kell minden influenzajárvány idején. Tudom, hogy a COVID nem influenza vírus, de vannak közös vonások, és nem csak a tünetek.

Általános feltételek mellett az influenza is nagyjából olyan arányban követeli a halálos áldozatokat, mint a korona. (Most tekintsünk el attól, hogy az influenza esetében a bakteriális felülfertőzések okozta szövődmények végzetes kimenetelűek, míg a COVID maga okozza a súlyos eseteket.) Ezek a szövődmények is leginkább az időseknél jelentkeznek, rájuk nézve végzetesek. Ez akár a szkeptikusokat is erősíthetné, csakhogy influenza ellen van védőoltás. Magyarországon ingyen. Ilyenkor ősszel minden házi orvos megkapja a megfelelő számú vakcinát (ld. tehenek), és főleg az idősebbeket, egészségügyi dolgozókat és azokat ösztönzik az oltásra, akik sok ember között mozognak. Ezzel védik azokat, akikre a legveszélyesebb egy járvány.

Most ezzel az új vírussal az a gond, hogy nem tudjuk, kicsoda, micsoda, hogyan lehet megelőzni, gyógyítani. A legtöbb, amit tehetünk, hogy vigyázunk magunkra, és egymásra, leginkább idős hozzátartozóinkra, hogy el ne kapjuk. Ehhez kell a maszk, és a távolságtartás. Biztosan vannak olyanok, akik az influenzát is lábon kihordják, és szabadon fertőznek közlekedési eszközön, munkahelyen, boltban stb. Ugyanez a helyzet a vírussal is. A tesztelés hiányában nagyon sokan tünetmentesen átesnek a fertőzésen, miközben továbbadják. Jobb esetben olyanoknak, akik szintén tünetmentesek maradnak, rosszabb esetben olyan veszélyeztetett személyeknek, akik belehalnak. Nem tudjuk, hogy kinél milyen lefolyású lesz a fertőzés.

Lehet, hogy a védő oltás ennél a betegségnél is úgy fog működni, mint az influenzánál. Ott az történik, hogy hozzáértő virológusok, infektológusok és egyéb szakemberek (matematikusok is) minden évben számomra ismeretlen adatokból, szintén számomra ismeretlen algoritmus segítségével kiszámítják, hogy az influenza vírusnak melyik három mutációja fog a legnagyobb valószínűséggel fertőzni a következő télen, és ezek ellen gyártják le a vakcinákat. Aki oltás ellenére is megbetegszik, annak pechje volt, mert egy negyedik mutáns fertőzte meg.

Van rá esély, hogy a korona ellen is évente kell majd oltani a lakosságot, de lehet, hogy elég mindenkit egy életben egyszer. Éppen erről is szólnak most a kutatások.

Tehát még egyszer. Sok tekintetben igaza van annak, aki az influenzához hasonlítja a COVID-ot, mégis jobban kell vigyáznunk egymásra, és fegyelmezettebben betartanunk a védekezési szabályokat. VISELJ MASZKOT, TARTSD A TÁVOLSÁGOT, MOSS KEZET.

Mielőtt ezt sok ész osztást leírtam, konzultáltam a házi orvos férjemmel.