Előre szeretném bocsátani, hogy mindem porcikám abortusz ellenes, de ugyanennyire abortusz-tiltás ellenes is vagyok. Mivel nekem volt két spontán vetélésem, el tudom képzelni, hogy aki művi vetéléshez folyamodik, nem örömében teszi, minden más megoldás még ennél is nagyobb baj lenne az életében.  Ebben a posztban azt próbálom számba venni, mi helyett alkalmazzák szívesebben a tiltást azok, akik nem akarnak túl sokat bíbelődni a dologgal.

Tehát abból indulunk ki, hogy a művi vetélések számát a nullához kellene közelíteni. Ennek egyik rossz eszköze a tiltás. Ez nemcsak nem segít a nullához közelítésben, de növeli az illegális, ezáltal veszélyes magzatelhajtások számát. Vagyis a tiltások következtében nemcsak a magzat, de jelentős arányban a mama is belehal a műtétbe.

Mi van akkor ehelyett? Olyan több évtizedre elnyúló program, amire a tiltáspártiak nem szánnak időt, energiát és legfőképp pénzt. Szociális érzékenység, felvilágosítás, védelem. Ezek a kulcsszavai egy olyan rendszernek, ami figyelembe veszi a nők önrendelkezési jogát, a magzat jogait, és az életet védi.

Az egész az iskolában kezdődik, ahol alapos felvilágosító munkával megtanítják lányoknak és fiúknak egyaránt a felelős szexuális viselkedést. Itt nemcsak a védekezésre gondolok, bár ez az egyik legfontosabb kérdés. Arról is beszélni kell már nagyon fiatalon (alsó tagozat), hogy a szex nem valami kegy, amit a nő osztogat, a férfinak pedig meg kell harcolnia érte, hanem közös megegyezésen alapuló kölcsönös örömszerzés. Egyenrangú felek között történik, a nő nem cemende, ha élvezi, és a férfi nem pipogya, ha nem kap minden alkalmon. Igenis a nőnek is van joga szeretni és kezdeményezni a szexet, és a férfinak is van joga visszautasítani. Ha eddig eljutunk, már a nemi erőszakok számát is csökkenteni tudjuk, hiszen a női test nem megszerzendő trófea lesz, nem kell érte megküzdeni.

Azért van erre nagyon korán szükség, mert ezáltal a gyerekek zaklatása, a sérelmükre elkövetett szexuális bűncselekmények sem maradnak titokban, hiszen a gyerek tudja, hogy, ami vele történik, az nem az ő hibája, pláne nem a bűne. Tudniuk kell, hogy a testükről egyedül ők dönthetnek, és aki megsérti az autonómiájukat, az bűncselekményt követ el, szólniuk kell róla.

A felelős szexuális magatartás másik oldala a biztonságos szex. Itt megint nem a nem kívánt terhesség az egyetlen probléma, hanem a nemi úton terjedő betegségek is. Meg kell tanítani azt is, hogyan lehet ezeket elkerülni akár kisebb kalandok, akár komoly kapcsolatok során. Igen, arról is beszélni kell, hogy a kisebb kaland sem bűn, csak tudni kell a helyén kezelni. Sokat segítene, ha a fogamzásgátló eszközöket és szereket támogatná az állam, és nem lenne sok fiatalnak anyagilag elérhetetlen.

Ha ezzel megvagyunk, úgy közelítettük a művi abortuszok számát a nullához, hogy elkerülhetünk egy csomó nem kívánt terhességet. De mi van akkor, ha mégis „megesik” a lány? Nem akar gyereket, mert még túl fiatal, nincs meg hozzá az egzisztenciális háttere vagy ezer másik ok közül az egyik?

Na, ehhez kell a nagyon jól működő szociális háló. A dolognak úgy kellene kezdődnie, hogy elmesélik neki, mennyi meddő pár vár kisbabára. A terhessége alatt biztosítani kellene az ellátást olyan otthonokban, ahol akár titokban egy fedőtörténet mellett tölthetnék el azt a néhány hónapot, amíg kihordják a terhességet. (Ne szólj be, hogy az nem terhesség, amíg nem voltál a kilencedik hónapban, amikor már sem állni, sem ülni nem tudsz, és feküdni is csak abban a testhelyzetben, amiben a gyerek szeret. Egyezzünk ki egy áldott terhességben.) Sok lánynak még a családja előtt titkolni kell az állapotát, ebből lesznek aztán a csecsemőgyilkosságok.

Szóval ebben az otthonban – ahol a külvilág számára külföldi tanulmányok végzése vagy egy hosszabb utazás lenne a fedő sztori – szépen megszülnék, és azonmód örökbe adnák a babákat. Mindenki boldog: kismama nem ment a küretkanál alá, örökbefogadó szülők végre megkapták az áhított családtagot, és az abortuszok számát egészen közel hoztuk a nullához.

Ugye ezt még végigolvasni is elég volt? Hát még megvalósítani! Na ezért akarják tiltani, mert az egyszerűbb. Ahhoz csak pártfegyelem kell a parlamentben, nem kerül pénzbe, sőt a felderített esetek után kiszabott büntetés még bevételt is hozna, ha könnyű lenne felderíteni.